IVAN BAĆAK TOMISLAVGRAD

Nije se rodio Andrić, Selimović, Mak Dizdar,... Koroman, Jergović... koji bi umio opisati sav jad današnje BiH ni tugu BH Hrvata, a sve zahvaljujući 'spasiteljima sa Zapada' kojima je jedini cilj (p)odrzavati krizu.Blog posvećujem žrtvama MZ-e.

16.03.2008.

JOZO LEUTAR - Biografija (2)

Rođen 23. 09. 1953. u Livnu. Otac pokojni Ivan i majka Milica, rođena Perković. Osnovnu školu završio u Tomislavgradu. Srednju policijsku školu završio u Sarajevu. Fakultet kriminalistike završio u Zagrebu, a fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Oženjen, otac jednog sina.

Cijeli život radio u policiji: najprije kao prometni policajac, potom u službi tadašnje državne sigurnosti, a kasnije sve do 1992. u policiji grada Sarajeva obavljao poslove načelnika krim-službe.

Od 1992. zamjenik načelnika PU Travnik i zapovjednik brigade HVO-a (naslijedio Ivicu Stojaka kojeg su ubili pripadnici odreda mudžahedina).

Načelnik sektora za poslove policije u MUP HR HB, a potom pomoćnik ministra (V. Ćorić) za policijske poslove, što je bila više savjetodavna funkcija. U tom je ministarstvu na koncu bio imenovan zamjenikom ministra.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma (1994) i uspostavljanja Federacije BiH, imenovan za zamjenika ministra unutarnjih poslova u Vladi FBiH, gdje je radio do atentata, 16. 03. 1999., nakon kojeg je preminuo u sarajevskoj bolnici Koševo, 28. 03. 1999. Jednom prigodom je na pitanje novinara Joze Pavkovića, kako je to istodobno biti zamjenik trojici ministara unutarnjih poslova (HR HB, u Vladi FBiH, i BiH), odgovorio s lijepim smislom za humor: 'Velik turban, mal' hodža', što dostatno govori o njegovoj skromnosti i sposobnosti davanja brze realne prosudbe ma kako složene situacije.

Od 1992. član HDZ-a BiH. Bio predsjednik županijskog odbora HDZ-a Vrhbosanske županije i član Predsjedništva HDZ-a (1998/99). Pamti se njegov govor u Skenderiji za vrijeme predizborne kampanje 1998.

Radio na objedinjavanju obavještajnih službi – bošnjačkog AID-a i hrvatskog SNS-a u okviru Splitskog sporazuma Tuđman – Izetbegović.

Dobivao je pohvale za suradnju s međunarodnim institucijama UNMBiH (Elisabeth Rehn), IPTF (Detlef Buwit i David McBride) i pojedincima kao što su Richard Wagner, zamjenik šefa OHR-a i Kriskovich, zamjenik šefa IPTF-a, koji su stradali u helikopterskoj nesreći u srednjoj Bosni 1998. godine. Američki veleposlanik R. Kauzlarich i V. Jakovich su imali visoko mišljenje o Leutarovoj profesionalnosti.

 

IVAN BAĆAK TOMISLAVGRAD

VIRTUALNA KNJIŽNICA

PONOSNA MOJA JE ZEMLJA

BLOGARIAT
blogger.ba
POLITIKA I ETIKA
SAVEZ ZA HRVATSKU
HUM
CROPEDIA
SOURCE.BA
HERCEGBOSNA.ORG
BITNO.ba
HERCEGOVINA INFO
POSKOK abc portal
LIVNO ONLINE
PISMA IZ NJEMAČKE
SVE VIJESTI
HRVATI AMAC
HRVATSKI INTELEKTUALNI ZBOR - MO
HAKAVE
CRO SPACE
HRVATI BH
HIC BiH LJ PORTAL
GRUDE ONLINE
POSUŠJE
CAPLJINA-ONLINE
RAMA
POSAVINA/DOMALJEVAC
USKOPLJE

KUPRES PORTAL
LIVNO IZBORI 2008.
KRALJICA KATARINA - B. LUKA
HBŽ VLADA
OPĆINA TOMISLAVGRAD
TOMISLAV CITY
UDRUGA PRSTEN
CURKOVIC.CA
BRATOVŠTINA
SAMOSTAN RAMA ŠĆIT
DUVNO, LIVNO I KUPREŠKA VRATA

RADIO TG
KLAPA DELMINIUM
NEBESKI RADIO

KONGORA
ROŠKO POLJE

PRESS DISPLAY
W. TIMES
W. POST
EU URED BiH
GOSPODARSTVO, ULAGANJA, RH, BH:

SIGNALIZACIJA SOVIĆI
XING
POSLOVNI
biznis.ba
EP HZHB
ENERGETIKA.HR
energetika.ba
WINDKRAFT
ENERGYOBSERVER
MOJA ENERGIJA.HR
BLOG ENERGIJA
BiH gospodarstvo
WORLD BANK

INSTITUTI, ANALIZE

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
1108709

Powered by Blogger.ba