IVAN BAĆAK TOMISLAVGRAD

Nije se rodio Andrić, Selimović, Mak Dizdar,... Koroman, Jergović... koji bi umio opisati sav jad današnje BiH ni tugu BH Hrvata, a sve zahvaljujući 'spasiteljima sa Zapada' kojima je jedini cilj (p)odrzavati krizu.Blog posvećujem žrtvama MZ-e.

30.10.2009.

NASTAVLJAJU SE PRIJEPORI OKO UBOJSTVA B. KRALJEVIĆA

Hrvatski list

Mario Ljubicic

Istinom protiv lazi u stradanju Blaza Kraljevica

Prijepori

Edib Buljubasic, patoloski ubojica, bio je pouzdani covjek Blaza
Kraljevica

Buljubasic, koji je bio dozapovjednik HOS-a pa presao u Armiju BiH, ubio je portira, zatim vlastitoga oca, a nakon toga svoga strica i nevjestu (bratovu zenu). Zbog toga izdrzava kaznu od 45 godina zatvora u Zenici. Napisao je knjigu 'Zasto sam ubio oca', a urednik knjige glasoviti je humanist Abdulah Sidran.

U pretproslom broju HL-a (24. rujna 2009.) ponovno je reagirao
fantomski Pero Pavlovic iz Ljubuskoga koji se predstavlja kao bojovnik HOS-a, premda osobe s takvim imenom i prezimenom uopce nema na popisu bojovnika HOS-a u BiH. Ovaj put Pavlovic zeli demantirati tvrdnju Boze Vukusica da su sredinom 1992. godine HOS-u pristupili brojni bivsi podoficiri i oficiri JNA, od kojih su mnogi bili sluzbenici ili suradnici KOS-a. Pavlovic pise: 'Jedini pripadnik HOS-a iz redova oficira JNA bio je nacelnik stozera HOS-a Mile Dedakovic Jastreb'.

Naravno da to nije istina. Ovdje cemo navesti ime samo jednoga od njih, Ediba Buljubasica, nekadasnjeg pitomca Vojne skole JNA u Zagrebu, i opisati njegovu ulogu u HOS-u. Time ce ujedno biti
demantirana tvrdnja P. Pavlovica (HL od 10. rujna 2009.) da se kolona Blaza Kraljevica koja se 9. kolovoza 1992. kretala iz Mostara prema Citluku, sastojala od dvaju automobila (nasuprot Vukusicevu navodu iz nastavka feljtona o Skupini Fenix '72. /HL od 3. rujna 2009./ da su tu kolonu cinila tri automobila).

Zablude Blaza Kraljevica

Prema izjavi Ediba Buljubasica, u to vrijeme porucnika HOS-a i
dozapovjednika HOS-ove vojarne Dretelj kod Capljine, Blaz Kraljevic je 9. kolovoza 1992., oko 8.45 sati, u automobilu marke Daihatsu (inace ukradenom u Makarskoj) krenuo iz Ljubuskoga prema Mostaru. Automobil je vozio vojnik Marko Stjepanovic, a na suvozacevu mjestu sjedio je vojnik Osman Maksic. Na zadnjem sjedalu, lijevo od Blaza Kraljevica,
sjedio je vojnik Rasim Krasniqi.

U pratnji se nalazio automobil marke Zastava - 'pezejac', s kojim su se vojnici HOS-a Vinko Primorac i Sahdo Delic dovezli iz vojarne Dretelj u Ljubuski, gdje su im se pridruzila jos trojica vojnika HOSa: Mario Medic, Goran Culjak i Ivan Granic. Nakon nekoliko kilometara, na krizanju ceste LjubuskiCapljina Citluk, docekao ih je spomenuti Edib Buljubasic s jos trojicom vojnika HOS-a u automobilu marke Golf. Odatle su krenuli prema Mostaru u slijedecem rasporedu: naprijed Zastava - 'pezejac', u sredini Daihatsu i na zacelju Golf.

Blaz Kraljevic je oko 9.30 sati stigao s pratnjom u Mostar i uputio se u tamosnje zapovjednistvo HOS-a (u bivsem stacionaru JNA), gdje je bio priredjen zajednicki sastanak zapovjednika jedinica HOS-a i HVO-a u Mostaru. Sastanak je organizirao Vinko Martinovic-Stela, predratni kriminalac, kojega je Blaz Kraljevic postavio za zapovjednika HOS-a u Mostaru. Tema sastanka bilo je uspostavljanje koordinacije djelovanja jedinica HOS-a i HVO-a u gradu. Dogovor nije postignut, tvrdi Buljubasic, jer je Kraljevic ultimativno trazio da se HVO podredi HOS-u. Kraljevic je nazocne izvijestio da je postigao dogovor s Alijom
Izetbegovicem o zajednickom zapovjednistvu HOS-a i Armije BiH, kao i da ce im se morati pridruziti i HVO.

Kraljevic je tom prilikom takodjer izjavio kako navodno vec ima
obecanje pojedinih zapovjednika HVO-a da ce se podrediti
zapovjednistvu HOS-a. Na kraju je naglasio da ce one jedinice HVO-a koje na to ne pristanu - HOS vojnom silom primorati na podredjivanje. Blaz Kraljevic nakon toga je s pratnjom otisao do mostarskog hotela Ero, gdje je odrzao press konferenciju na kojoj je ponovio visemanje isto sto je rekao na prethodnom sastanku. Ovdje je potrebno jos jednom naglasiti da je HVO bio vojska legalno izabrane vlasti hrvatskoga naroda u BiH, koju je podrzavalo preko 80 posto hrvatskih biraca u BiH, dok je HOS bio stranacka vojska HSP-a, kojega je podrzavalo manje od 10 posto hrvatskih biraca u BiH.

Kobno putovanje

Nakon zavrsetka press konferencije, prema izjavi Buljubasica, kratko prije 14.00 sati, Blaz Kraljevic s pratnjom se uputio prema Citluku - u istom rasporedu kao i prilikom dolaska u Mostar. Medjutim, nakon izlaska iz Mostara, na vrhu serpentina, pokvario se zadnji automobile iz kolone, Golf, u kojem se nalazio Buljubasic. Vozacu je trebalo izmedju pet i deset minuta da otkloni kvar, nakon cega su krenuli najvecom mogucom brzinom kako bi sustigli prva dva automobila. Kad su bili oko jednog kilometra iza njih, svjedoci Buljubasic, zaculi su pucnjavu koja nije prestajala niti kad su im se priblizili na tristotinjak metara.

Medjutim, tada je netko zapucao i prema njihovu automobilu, pa su se vratili unatrag i sklonili iza jednoga zavoja. Iz zaklona su gledali sto se dogadja ispred njih te su pricekali prestanak pucnjave i odlazak policajaca HVO-a, koji su sa sobom odvezli tijela Blaza Kraljevica i osmorice bojovnika HOS-a. Nakon sto su razgledali popriste sukoba, odvezli su se do Ratnog zapovjednistva HOS-a u Ljubuskom i donijeli vijest o pogibiji njihova zapovjednika. U trenutku priblizavanja kolone s Blazom Kraljevicem kontrolnom punktu kod Glamuzininih kuca izmedju Mostara i Citluka, na samom punktu je vrsena kontrola isprava trojice putnika u vozilu Opel-Kadet koji je nekoliko minuta ranije naisao iz pravca Mostara.

Jedan od putnika, koji je sjedio na zadnjem sjedalu, kasnije je
posvjedocio kako se u jednom trenutku okrenuo te je vidio
priblizavanje dvaju automobila s oznakama HOS-a. Drugi vojni policajac HVO-a koji je stajao na cesti, rukom je pokazivao vozacu prvog automobila s oznakama HOS-a da se zaustavi i izadje iz vozila. Kratko nakon toga nastala je pucnjava za koju putnici u OpelKadetu ne znaju tko ju je prvi zapoceo. Vozac Opel Kadeta odlucio je pobjeci s poprista pucnjave, ali je tada zapucano i prema njegovu automobilu. Njegov suvozac i putnik na straznjem sjedalu lakse su ranjeni u noge, ali su uspjeli pobjeci do Mjesnog doma u Krusevu gdje su obavijestili policiju o dogadjaju i zatrazili medicinsku pomoc.

Izneseni podaci, naravno, ne mogu rasvijetliti cijeli taj dogadjaj, ali zasigurno predstavljaju doprinos u tom pravcu. Oni ukazuju na dvije bitne cinjenice: prvo, Blaz Kraljevic je, u jutarnjim satima 9. kolovoza 1992., bez ikakvih poteskoca prosao kontrolni punkt kod Glamuzuninih kuca na putu za Mostar; drugo, prilikom povratka iz Mostara vojni policajac zaustavio je prvo vozilo HOS-a i zatrazio od vozaca da izadje iz automobila, a tek je nakon toga doslo do pucnjave.
To dovodi u sumnju tezu da se radilo o sacekusi te govori u prilog svjedocenju generala u mirovini Ivana Andabaka, tadasnjeg zapovjednika Specijalnih postrojbi HVO-a, da je pucnjava nastala nakon sto je vojnik HOS-a koji je sjedio na lijevoj strani straznjeg sjedala u drugom automobilu, dakle pored Blaza Kraljevica, a to je bio Rasim Krasniqi, iz pistolja smrtno ranio pripadnika Specijalne policije HVO- a koji ih je zaustavio, tj. Porucnika HVO-a Zivka Bodulica - Brazilijana.

U korist Andabakovoj izjavi govori Priopcenje za javnost koje je Blaz Kraljevic izdao 29. ozujka 1992. u ime Zapovjednistva ratnog stozera HOS-a za Hercegovinu, u kojemu je medju ostalim pisalo: "Hrvatski vojnici, pripadnici HOS-a, koji se dadu razoruzati ili skinuti oznake HOSa, bit ce strogo kaznjeni... Ne samo da nitko ne smije stati na put HOS-u, nego nitko ne smije prijetiti HOS-u, a da nije spreman na kaznu". Iz ovog priopcenja proizlazi da je Blaz Kraljevic ocigledno bio spreman zapovjediti oruzano suprotstavljanje naredbi pripadnika Specijalne jedinice HVO-a za podvrgavanjem kontroli, kao i protiv eventualnog razoruzanja i vlastitog uhicenja (koje je, prema Andabaku,
bilo planirano).

Edipov kompleks Ediba Buljubasica

Edib Buljubasic, rodjen 1966. godine u Zenici, nakon sto je, prema vlastitom priznanju, nakon dvije godine skolovanja napustio Vojnu skolu JNA u Zagrebu, vratio se je u rodnu Zenicu i nakon nekog vremena otisao na odsluzenje vojnog roka u Skolu za rezervne oficire JNA u Bileci. Godinu dana nakon odsluzenja vojnog roka, 1989., sada u cinu rezervnog potporucnika JNA, Buljubasic je u Zenici ubio portira Zenicatransa Milana Misica i oteo mu sluzbeni pistolj, kojim je nakon toga ubio vlastitoga oca Hasiba. Okruzni sud u Zenici osudio ga je zbog tog dvostrukog ubojstva na dvadeset godina zatvora.

Medjutim, u ozujku 1992. godine Buljubasicu uspijeva, pod nejasnim okolnostima, pobjeci iz zatvora i skloniti se u Hrvatsku. Polovicom travnja 1992. godine Buljubasic se prijavljuje u drnisku 142 brigadu HVa, ali tu ostaje vrlo kratko. Kad se saznalo da se je lazno predstavljao kao oficir JNA sa zavrsenom vojnom akademijom i da je za njim raspisana tjeralica zbog dvostrukog ubojstva, Buljubasic je pobjegao u Zagreb i pristupio HOSu. Dobroslav Paraga primio ga je u
siri krug osobnog osiguranja, da bi ga sredinom srpnja 1992. godine uputio u Hercegovinu, gdje ga je docekao Blaz Kraljevic i postavio za dozapovjednika vojarne HOS-a Dretelj kod Capljine.

U isto je vrijeme Blaz Kraljevic, u dogovoru s generalom Arifom
Pasalicem, kasnijim komandantom Cetvrtog (mostarskog) korpusa Armije BiH, dio vojarne Dretelj ustupio Armiji BiH za obuku i prihvat prvih mudzahedina koji su stigli u BiH. Glavni covjek Armije BiH u vojarni Dretelj bio je pukovnik Salko Delic. Nakon pogibije Blaza Kraljevica, zapovjednistvo Ratnog stozera HOS-a u Hercegovini preuzeo je Stanko Primorac-Cane koji je potpisao odluku o podredjivanju HOS-a HVO-u. U dogovoru sa zapovjednistvom HVO-a, Cane Primorac nekoliko je stotina
HOS-ovaca odveo na bosansko-posavsku bojisnicu, medju njima i Ediba Buljubasica.

Veliki broj HOS-ovaca tamo je izginuo, a jos veci bio ranjen. Njihov zapovjednik Cane Primorac ziv i zdrav se vratio u Ljubuski gdje je uskoro postavljen na celo tamosnje brigade HVO-a Stjepan Radic. Edib Buljubasic takodjer je prezivio bosansko-posavsku klaonicu, ali se nije vratio u Hercegovinu nego je pristupio Armiji BiH. Nakon kratkog vremena imenovan je zapovjednikom Diverzantskog odreda u 3. korpusu Armije BiH, a neko vrijeme je radio kao obavjestajac Armije BiH. U
medjuvremenu je, 1994. godine, pocinio dva nova ubojstva - ubio je vlastitog strica i nevjestu (bratovu zenu).

Kantonalni sud u Zenici osudio ga je, zbog cetverostrukog ubojstva, na jedinstvenu kaznu od cetrdeset i pet godina zatvora. Buljubasic kaznu izdrzava u poznatoj zenickoj kaznionici, a nedavno je objavio knjigu pod naslovom Zasto sam ubio oca. Urednik knjige i Buljubasicev knjizevni mentor poznati je sarajevski knjizevnik, na glasu kao veliki humanist - Abdulah Sidran. Kako je HOS koristio vojarnu Dretelj i kao 'sabirni centar', tj. logor za zarobljenike, ispostava haaskog
tuziteljstva u Sarajevu trenutno vodi istragu protiv Ediba Buljubasica
zbog sumnje da je kao dozapovjednik vojarne osobno pocinio i
naredjivao razne ratne zlocine - od zlostavljanja, pljackanja i
silovanja zatvorenika i zatvorenica, do njihovog ubijanja. Buljubasic, naravno, cim je saznao za istragu, sukladno svom patoloskom zlocinackom karakteru, iz zatvora se ponudio haskim istraziteljima kao pokajnik i krunski svjedok te im je dao, ocigledno uz sugestije pripadnika SDA-ove tajne sluzbe AID, optuzujuce izjave protiv nekolicine casnika HVO-a i HV-a okrivljujuci ih za zlodjela koja je najvjerojatnije sam pocinio.

Haaski tuzitelji koji su najprije zagrizli na Buljubasiceve izjave, ubrzo su se ohladili - kad su shvatili da je taj patoloski ubojica u medjuvremenu postao i patoloski lazac koji je spreman apsolutno sve napraviti da bi spasio vlastitu kozu.

Pise: MARIO LJUBICIC

Hrvatski list
IVAN BAĆAK TOMISLAVGRAD

VIRTUALNA KNJIŽNICA

PONOSNA MOJA JE ZEMLJA

BLOGARIAT
blogger.ba
POLITIKA I ETIKA
SAVEZ ZA HRVATSKU
HUM
CROPEDIA
SOURCE.BA
HERCEGBOSNA.ORG
BITNO.ba
HERCEGOVINA INFO
POSKOK abc portal
LIVNO ONLINE
PISMA IZ NJEMAČKE
SVE VIJESTI
HRVATI AMAC
HRVATSKI INTELEKTUALNI ZBOR - MO
HAKAVE
CRO SPACE
HRVATI BH
HIC BiH LJ PORTAL
GRUDE ONLINE
POSUŠJE
CAPLJINA-ONLINE
RAMA
POSAVINA/DOMALJEVAC
USKOPLJE

KUPRES PORTAL
LIVNO IZBORI 2008.
KRALJICA KATARINA - B. LUKA
HBŽ VLADA
OPĆINA TOMISLAVGRAD
TOMISLAV CITY
UDRUGA PRSTEN
CURKOVIC.CA
BRATOVŠTINA
SAMOSTAN RAMA ŠĆIT
DUVNO, LIVNO I KUPREŠKA VRATA

RADIO TG
KLAPA DELMINIUM
NEBESKI RADIO

KONGORA
ROŠKO POLJE

PRESS DISPLAY
W. TIMES
W. POST
EU URED BiH
GOSPODARSTVO, ULAGANJA, RH, BH:

SIGNALIZACIJA SOVIĆI
XING
POSLOVNI
biznis.ba
EP HZHB
ENERGETIKA.HR
energetika.ba
WINDKRAFT
ENERGYOBSERVER
MOJA ENERGIJA.HR
BLOG ENERGIJA
BiH gospodarstvo
WORLD BANK

INSTITUTI, ANALIZE

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
1108726

Powered by Blogger.ba